Velkommen til stustad.com
Avisutklipp stustad slekta: - Tore Stustad . Lett og finne slekten / Jakten på forfedre

Av: Børre Ivar Lie 27.01.2019

hentet fra dtbb

Jakten på forfedre: – Man finner både liv og død


Finner forfedre: - Datamaskin er alt man trenger for å finne sine forfedre, sier sleksforsker Tore Stustad, som snart shal ha nybegynner kurs for foreningen 'Slekt & Data'. (FOTO: BØRRE IVAR LIE)

Før måtte man sitte i timevis på lesesaler for å finne ut noe om slekta. Nå kan man jakte forfedre fra sofakroken. Men det man finner er ikke alltid like hyggelig.

DRAMMEN: - Interessen for å finne ut mer om hverm forfedre er har eksplodert de siste årene . sier sleksentusiast Tore Stustad. Han mener at det er TV-programmer som "Hvem tror du at du er" og andre som har ført til økt interesse.

Foreningen <<Slekt & Data Drammen>> merker pågangen, og starter nytt kurs for nybegynner i slektforskning, mener Stustad som kursleder.

- Stort sett er alle våre kurs fullbooket. Nå starter vi et nytt 14.mars i historielagets famle skolestue Strømsfoerdingen i Øvre Eikervei. Kurset begynner på bunnen og tar oss gjenom de grunnleggende metoder for å finne uthver som er i slekt med den enkelte.

Stustad understreker at man må kunne bruke en datamaskin før man kommer på kurset.

Mørk fortid

Han ble selv interessert i slektsforskning da han fant en mappe etter sine avdøde far der det var notert om slekten fra før krigen.

- Mappen hadde ligget i en skuff i 50-60år. Jeg systemtiserte sleksboken og studerte den videre.

Stustad legger til at man må være forberedt å at ikke alt man finner når man sudere sin slekt bakover, er av det lystige slaget. '

-Jeg har funnet en slektning som har vært fengslet og en mor som døde og som mistet sine fire barn.

-Men fortid er forti, Slik har det alltid vært , sier slektforskeren. - Man må akseptere det som kommer. Folk har levd et lig. Man finner både liv og død.

Start med de eldre

Hans beste tips for dem som vil vite mer om hvor man kommer fra, er å begynne med de eldste i slekte som er i live.

- Det er viktig å notere alt og håpe at informasjonen er fra tidligere enn 1910

- I 1910 var det en stor folketelling og i dag da alle har datatilknytning hjemme, kan man begynne å søke i Digitalarkivet hvor man finner folketellinger og kirkebøker.

Man kommer seg stort sett helt tilbake 200......

 

 

Av: Børre Ivar Lie 14.01.2013 15:32

hentet fra dtbb

Lett å finne slekten sin 200 år tilbake


LETT Å FINNE: Etter et part sekunder har slektsforsker Tore Stustad fra DIS Drammen funnet sin oldefar og hans husstand i Lier på 1800-tallet. Alle har data. Det er bare å begynne, sier han

Lett å finne slekten sin 200 år tilbake
Interessen for slektsforskning øker sterkt etter at TV-serien «Hvem tror du at du er», er tilbake på skjermen.