Velkommen til stustad.com
Avisutklipp stustad slekta: - Marwin Christoffer - Alltid følt meg som gutt

av Marita Røkeberg 22.09.2014

ØVRE EIKER NYHETER
hentet fra DTBB

– Alltid følt meg som gutt


Hvert år blir nesten 200 personer henvist til Rikshospitalet fordi de tror de kan være født i feil kropp.
En av dem er Marwin Christoffer Stustad (23) fra Øvre Eiker. Foto: FOTO: SVEN-ERIK RØED

Marwin Christoffer Stustad (23) har kjent på følelsen av å hate sin egen kropp i hele oppveksten.

ØVRE EIKER: – Alt jeg ønsket er å få være meg selv, og få leve og bli akseptert for den gutten jeg alltid har vært inne i meg. Jeg er bare en vanlig gutt akkurat som alle andre gutter, bare med en litt annerledes bakgrunn enn de fleste andre, sier Marwin Christoffer Stustad fra Øvre Eiker.

I tre år har han blitt fulgt av et dokumentarteam fra TV 2. Han er en av 14 personer som er med i dokumentarserien «Født i feil kropp». Marwin er født biologisk jente.

Den eneste jenta i søskenflokken var like guttete som de tre småbrødrene. Så lenge Marwin kan huske har han følt at han har vært fanget i en jentekropp.

I oppveksten fikk han lov til å kle seg slik han ville, i gutteklær i hverdagen. Men når familien skulle i selskap måtte penkjolen på.

– Jeg var mye for meg selv, jeg var så ukomfortabel med hvordan jeg var. Det at jeg likte best å gå i gutteklær ble forklart med at jeg hadde Aspergers, forteller Marwin.

Trodde han var alene
Marwin vokste opp i en tid der man ikke snakket om diagnosen transseksualisme. Da kvinneformene kom med puberteten trakk han seg enda mer tilbake.

– Det var helt grusomt. Jeg følte meg ikke tilfreds med meg selv og kroppen. Når en sliter så mye er det vanskelig å være sosial med folk, sier Marwin.

Formene ble forsøkt skjult med kompresjonsvest og store klær.

Han var 16 år da han satte seg ned framfor PC-en og skrev på et forum med leger at han følte seg som en gutt, og at det var noe mer enn at han hadde Aspergers.

– Jeg ble henvist til Harry Benjamin ressurssenter (en pasientorganisasjon for mennesker som søker, har eller har hatt diagnosen transseksualisme og som går igjennom en kjønnskorrigerende behandling på Rikshospitalet, red.anm.). Først da skjønte jeg at andre følte det samme som meg, sier Marwin.

Viser behandlingen
I kveld vises dokumentaren med Marwin på TV 2. Der får vi følge ham gjennom den kjønnskorrigerende behandlingen han startet med for tre og et halvt år siden.

– Jeg ønsker å fortelle min historie fordi dette er et viktig tema som få kjenner til. Det er mange fordommer der ute, og jeg ønsker å være med på å oppklare noen av dem, sier Marwin.

Han får hormonbehandling, og må ta testosteronsprøyter resten av livet. Moren, som er sykepleier setter sprøyten hver tredje måned.

– Det betyr veldig mye for meg. Jeg vet dette har vært tøft for henne, sier Marwin.

For tre år siden betalte han selv for operasjonen for å fjerne brystene.

– Det var halvannet års ventetid for å få dekket operasjonen av det offentlige. Da var det pengene eller livet. Jeg tror de fleste rundt meg er glad for at jeg lot økonomien sprekke litt der, sier Marwin.

I tillegg har han fjernet eggstokkene og livmoren.

Er komfortabel i dag
Han gruet seg til å fortelle venner og familie om hva han skulle gjennom. Frykten var å miste dem og stå igjen alene.

– Noen i familien har tatt dette litt tøffere, men jeg har møtt forståelse, sier Marwin

– Når en går gjennom det jeg har gjort ser en hvem som er ekte venner. Jeg har funnet ut at alle mine venner er ekte. Jeg har gode venner som støtter meg hele veien, forteller Marwin.

I dag er han komfortabel med seg selv, og tør å kaste T-skjorten og kaste seg i badevannet.

I høst ble barndomsdrømmen realisert da han kom inn på stuntmannskolen i Moss.